Skip to main content
Lunchconcert

Wim Winters

Do. 05 september 2024

12:15

Sint-Michiel Vredeskerk Leuven

Praktisch

De lunchconcerten zijn vrij en gratis toegankelijk zonder reservatie.

 

Programma

Johann Sebastian BACH (1685 – 1750)
Wachet auf, ruft uns die Stimme, BWV 645

Joseph HAYDN (1732 – 1809)
Sonate nr. 33 – Hob. XVI/20 (1771): Moderato – Allegro

Johann Sebastian BACH (1685 – 1750)
Fantasia en fuga in g, BWV 542

 

Wim schreef over zijn programma het volgende:

Met Wachet auf, ruft uns die Stimme van J.S.Bach krijgen we een signaal om in de wereld van vandaag alert te blijven: evenwichten lijken zoek en niets garandeert ons dat we morgen ontwaken met dezelfde waarden als vandaag.
Daarna speel ik twee delen uit een sonate in c klein van J.Haydn. Haydn neemt ons mee in een wereld vol duisternis en hoop. Als geen ander weet hij contrasten op te bouwen, zo bijvoorbeeld in het eerste deel, waar we vanuit het donkere c klein plots op de top van een berg worden geplaatst, vol in het zonlicht, geen c klein meer maar E moll groot – een moment, met toevoeging van wat pedaalnoten, waarop we haast letterlijk een gevoel van hoop ingelepeld krijgen. Magistraal moment op ons Contiusorgel! Deze sonate overigens is geschreven in quasi hetzelfde jaar als waarin het originele Contiusorgel werd gebouwd.
Om af te sluiten de grote en bekende fantasie en fuga in g moll, BWV 542. Geschreven in 1708, geboortejaar van H.A.Contius. Er is wellicht geen donkerder stuk met meer dramatiek geschreven dan de fantasie. Bach neemt ons mee op een reis vol dissonanten met modulaties die in zijn tijd eigenlijk ‘not done’ waren. De fuga effent de vele tegenstrijdige gevoelens van de fantasie met een aanstekelijke ritmiek verpakt in een gevoel van (zoals ik het zie) grote melancholie. De fuga eindigt met een intense culminatie in een onverwacht en plots slot – we staan opnieuw op de berg die Haydn ons al even liet zien. Het enige wat we als mens nog moeten doen is onze armen uitstrekken. En niet alleen de wereld, maar ook elkaar omarmen.
Hoop!

Biografie

Wim Winters studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij J. van Oortmerssen en W. Brons. Hij is actief als organist, clavichord- en fortepianospeler.

In 2014 lanceerde hij “Authentic Sound”, als YouTube kanaal, maar later ook als muzieklabel. Samen met pianist Alberto Sanna focust hij zich op het repertoire van Bach tot en met Brahms. Eerder verscheen al de Hexachord Apollinis van J. Pachelbel op CD en vinyl. In 2022 verscheen Beethovens 5de symfonie, dit jaar verscheen Bach’s eerste boek van het Wohltemperierte Klavier op clavichord en staat een orgel CD/LP gepland (op het Contiusorgel). Aan het einde van dit jaar zal Beethovens 9de symfonie het licht zien, opgenomen in de 4-handige transcriptie van Carl Czerny met solisten van Currende o.l.v. Erik van Nevel. Vooral bij de muziek van Beethoven en later ligt de focus op de reconstructie van een mogelijk origineel tempo dat de componist in gedachten had.

In dat verband legt Wim samen met Dr. Lorenz Gadient de laatste hand aan een uitgebreid manuscript dat de ontwikkeling van het muzikale tempo tussen 1600 en 1900 in detail zal beschrijven. De publicatie is voorzien voor mei 2024.

Sinds 2021 is Wim benoemd als organist-titularis van het nieuwe Contiusorgel gebouwd in de Sint-Michielskerk te Leuven. Hij is ook actief als ontwerper (architect) voor de restauratie van beschermde orgels in Vlaanderen.